Pàgines d'informació diversa

1

1

divendres, 2 de març del 2018

A tir de fona!

Des de fa uns mesos els instituts Ramon Llull de Palma de Mallorca i l'Institut de Flix, a la Ribera d'Ebre, estan duent a terme un petit projecte educatiu centrat en el coneixement, anàlisi, aplicació i pràctica de diversos jocs tradicionals d'ambdues zones. El projecte, al qual han batejat amb el nom de A tir de fona! pretén reflexionar sobre la diversitat del món lúdic alhora que permet adonar-se que els jocs, en definitiva, són d'aquells qui els practica i que les distàncies no són impediment per a poder conèixer i practicar jocs d'altres indrets.
Seguint aquesta idea ja fa unes setmanes que l'institut riberenc va proposar un parell de jocs de la zona -jocs d'ermita- com ara el joc de la corretja -tradicional de Vinebre- i el joc conegut com "Sedasso, sessudo...". Ara han estat els alumnes mallorquins els qui han proposat de practicar un esport tradicional de les Illes, el tir de fona.
Van donar un seguit de pistes de com posar en pràctica aquesta activitat així com algunes idees de com realitzar els llançaments. El què sembla tan fàcil, però, esdevé complicat! i l'alumnat, malgrat l'interès, veu com els intents no aconsegueixen l'objectiu: fer diana!
Posar la pilota a la fona i donar-li voltes per damunt del cap no resulta massa complicat però aconseguir que la pilota surti endavant és difícil i, mirar de fer punteria en una porteria de handbol ja és súper complicat!
A les imatges es veuen algunes pràctiques que mostren que malgrat la punteria no sigui molt bona... la diversió està assegurada.
Una altra activitat que duen a terme als centres és la manufactura de les fones. Aquest taller, no gaire complicat de fer, necessita una mica d'organització però els resultats són força correctes i l'alumnat se sent cofoi de poder fer tirs amb la seva pròpia fona. Si us interessa fer fones amb corda podeu consultar aquest enllaç.
Practicar el tir amb fona no és una activitat feta a la babalà sinó que té coherència amb el currículum d'educació física però també d'història doncs ara, precisament, estem estudiant la cultura romana i hem vist com dins de les tropes romanes hi havia mercenaris de les illes Balears que eren molt apreciats per la seva destresa i punteria amb el llançament amb fona. Ells, però, en comptes de tirar pilotes ho feien amb glans de plom o ferr, peces de ceràmica o còdols. 
Diferents tipus de projectil que utilitzaven els foners. Museu de Paestum (Itàlia)
En aquest enllaç podeu consultar el Projecte A tir de fona!, fet amb l'institut de Mallorca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada