Pàgines d'informació diversa

1

1

dijous, 1 de juny de 2017

L'institut de Flix participa en una trobada de jocs tradicionals a Tunis

Del 19 al 21 de maig la mediateca de la població d'Ariana, Tunis, va acollir el 5ème rencontre internationale des jeux et des sports traditionnels. La trobada, organitzada per l'Association des Amis de la Médiathèque Ariana i l'Associationa Tunisienne des Jeux et des Sports du Patrimoine va acollir representants de diversos països del nord d'Àfrica i l'orient mitjà com Marroc, Algèria, Sudan, Iran, Iraq, Aràbia Saudí, lògicament Tunis, així com dos representants europeus, el professor Pierre Parlebas (França) i Biel Pubill (Catalunya) en representació de l'Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (AEJST) que va presentar una comunicació d'una experiència didàctica realitzada al nostre institut.   
Al capdavant de tota aquesta organització Ezzeddine Bouzid qui va coordinar les jornades i va fer les funcions d'amfitrió rebent a tots els participants dels països i delegacions invitades, més d'una vintena, i conduint el protocol des de la inauguració de la trobada amb els parlaments de la Delegada del Govern a Ariana, passant per la presentació dels ponents així com dels tallers i exposicions que es fan realitzar.  
Durant el dissabte 20 es van dur a terme el gruix de ponències i comunicacions entre les quals cal destacar la del Dr. Pierre Parlebas qui va exposar amb màxima claredat i ben exemplificadament les bases de la praxiologia motriu i va remarcar la necessitat de treballar des de la vessant científica. Va insistir, també, en que més enllà de la recerca i recopilació de jocs i esports tradicionals cal que des de les universitats, des dels àmbits acadèmics, es vagi més enllà i s'intenti analitzar l'"ADN" dels jocs.   
Per la meva part, com a professor d'educació física i història de l'institut de Flix vaig presentar una comunicació basada en una experiència didàctica que durant diversos cursos hem estat duent a terme al nostre centre. La comunicació du per títol Le jeu traditionnel à travers l'art. Une méthode d'application pratique des jeux traditionnels dans les programmes scolaires (El joc tradicional a través de l'art. Un mètode d'aplicació pràctic dels jocs tradicionals en els programes escolars). Podeu llegir aquest article, en francès, en aquest enllaç
Des de l'Associació des Jeux et des Sports du Patrimoine van presentar el projecte de realització no sols d'un portal web sinó d'un museu virtual dels jocs i joguines tradicionals. Segons sembla aquest portal es podrà visualitzar en breu, en els propers mesos.
Els representants de les diferents delegacions van fer diverses aportacions explicant l'activitat que duen a terme -cas de l'associació algeriana de lluita de pal, una versió semblant a la lluita de pla canari-, o bé explicitant jocs d'estratègia com ara l'ogfa, una variant del sig sudanès, o diversos jocs de tauler semblants al marro, pixo, cago i al molí de nou presentats pels representants d'Aràbia Saudí.
En aquest tipus de trobades o congressos les activitats paral·leles o complementàries solen ser molt interessants i, sovint, aporten un valor afegit a les jornades. Tot seguit es mostren imatges de l'exposició que va acollir la mediateca amb materials de joc procedents de tots els països. A la primera imatge trobem diversos jocs de tauler fets per l'alumnat de l'institut Flix  així com jocs de tauler i altres materials editats per l'associació cultural Lo Llaüt d'Ascó.
Aquests materials van servir per a establir comparacions entre els jocs de tauler dels diferents països participants i  per valorar les possibilitats que pot haver de realitzar intercanvis de materials d'aquesta mena o bé virtuals, com ara fitxes de jocs o fotografies com estem duent a terme, actualment, col·laborant en el projecte ERASMUS BRIDGE.

També hi havia un ampli espai amb joguines fetes per nens i nenes entre les quals destacaven els instruments musicals i figures diverses de fang i roba.
I un any més una de les mostres més curioses, riques i variades va ser la dels jocs de tauler, d'estratègia o societat, molts d'aquests jocs amb una dinàmica semblant però que constitueixen un clar exemple de la diversitat de jocs de tauler que hi ha arreu i, sobretot, de la riquesa de materials amb què es poden construir i jugar.
I sempre alguna curiosa sorpresa, com la d'aquest jove que va mostrar les seves creacions artístiques representant jocs tradicionals a partir de petites pedres de mar. 
Entre les nines destacaria aquestes de l'amic Laghla Bouzid, de Marroc, que fan les nenes del Sàhara, i que recorden les nines que també fan les nostres alumnes berbers. 
En el transcurs de les jornades també es va poder veure diverses exhibicions com ara de jocs de tauler o de lluita algeriana.     
 

Cap comentari:

Publica un comentari